Leven met blaasproblemen

Als u blaas- of urineproblemen ondervindt, bestaat de kans dat dit uw gezondheid en de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloedt. Om de oorzaak van uw symptomen te verhelderen en om mogelijk ernstige problemen uit te sluiten, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Inleiding tot blaasproblemen

Blaasproblemen bestaan vaak uit urine-incontinentie (lekkende urine) en urineretentie (het onvermogen om de blaas te legen). Deze problemen kunnen voortvloeien uit neurogene aandoeningen zoals ruggenmergletsel/dwarslaesie, multiple sclerose en spina bifida. Incontinentie en retentie kunnen ook leeftijdsgebonden zijn of worden veroorzaakt door een onderliggende lichamelijke ziekte, veroorzaakt door een stoornis van de blaas. Leer hoe de blaas werkt.

Urine-incontinentie

Er zijn verschillende soorten van urine-incontinentie, elk met verschillende symptomen en oorzaken. De meest voorkomende soorten urine-incontinentie zijn stress-urine-incontinentie (SUI), aandrangincontinentie en gemengde urine-incontinentie.

  • Stress-urine-incontinentie (SUI) treedt op wanneer de spieren in de bekkenbodem onder plotselinge, verhoogde druk (stress) te zwak zijn om de urethrale sluitspieren gesloten te houden. Het resultaat is ongewild urineverlies tijdens dagelijkse activiteiten zoals niezen, hoesten, lachen of sporten.
  • Aandrangincontinentie (onstabiele of overactieve blaas) wordt veroorzaakt door onvrijwillige, ongecontroleerde samentrekkingen van de spier in de blaas. Dit leidt tot een plotselinge aandrang om naar het toilet te gaan, en ongewild urineverlies voordat men het toilet bereikt.
  • Gemengde urine-incontinentie is een combinatie van stress-urine-incontinentie en aandrangincontinentie.
  • Overloopincontinentie (een frequent of voortdurend druppelen van urine) is het gevolg van een onvermogen om de blaas te legen en doet zich voor bij mensen met een beschadigde blaas, een geblokkeerde urinebuis of een neurologische beschadiging. Met overloopincontinentie kunt u het gevoel hebben dat u uw blaas nooit volledig kunt legen. Wanneer u probeert om te plassen, kunt u vaak maar een zwakke stroom urine produceren.
Urineretentie

Urineretentie kan worden veroorzaakt door een obstructie in de urinewegen, een zwakte in de blaasspier of een neurogene aandoening zoals multiple sclerose, ruggenmergletsel/dwarslaesie of spina bifida. Bij al deze aandoeningen worden de signalen tussen de hersenen en de blaas verstoord, hetgeen leidt tot een stoornis in het urinesysteem.

Urineweginfecties

Wanneer uw blaas niet goed word geleegd, bestaat het risico dat de resterende urine in de blaas geïnfecteerd zal raken. Als de urine niet regelmatig wordt verwijderd, kan dit tot verdere complicaties leiden, zoals urineweginfecties. Het is belangrijk om hulp te zoeken als u symptomen van urineretentie ondervindt.

Hoe de blaas en het urinesysteem werken

Urine wordt geproduceerd in de nieren en stroomt via de urineleiders naar de blaas. De blaas bewaart de urine totdat de urinebuis deze uit het lichaam voert. Deze stroom, van de blaas naar de urinebuis, wordt gecontroleerd door de sluitspieren van de urinebuis, die de blaasuitgang openen en sluiten. De sluitspieren worden op hun beurt beheerd door de spieren van de bekkenbodem. Een gezonde blaas loost urine op een gecontroleerde, gewoonlijk vrijwillige manier. De gemiddelde persoon plast 4-8 keer per dag.

Blaasactiviteit wordt geregeld door de centrale en perifere zenuwstelsels. Normaliter voelt u de behoefte om te plassen wanneer de rekreceptoren in de blaas de hersenen vertellen dat de blaas vol is. Bij een blaasstoornis kunt u echter mogelijk de aandrang om te plassen niet onderdrukken. Problemen met de blaas kunnen leiden tot urine-incontinentie of urineretentie.

Urine-incontinentie

Urine-incontinentie is de ongewilde lekkage van urine. Er zijn verschillende soorten van urine-incontinentie, elk met verschillende symptomen en oorzaken.

Urineretentie

Urineretentie kan worden veroorzaakt door een obstructie in de urinewegen, een zwakte in de blaasspier of een neurogene aandoening zoals multiple sclerose, ruggenmergletsel/dwarslaesie of spina bifida. Bij al deze aandoeningen worden de signalen tussen de hersenen en de blaas verstoord, hetgeen leidt tot een stoornis in het urinesysteem.

Neurogene blaas

Neurologische aandoeningen kunnen leiden tot schade aan het zenuwstelsel, wat invloed heeft op de blaas en kan leiden tot urineretentie (zie hierboven) of een overactieve blaas, die symptomen van zowel aandrangincontinentie en lekkage bevat.

Meer informatie

Leer meer over een neurogene blaas,symptomen en oorzaken van urineretentie en urine-incontinentie.

Zorgen voor uw blaas

Er zijn een aantal beschikbare opties voor het beheren van blaasproblemen, afhankelijk van uw aandoening.

Blaasproblemen moeten goed worden beheerd. Als deze onbehandeld blijven, kunnen ze tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Er zijn vele mogelijkheden beschikbaar om blaasproblemen te helpen beheren:

  • Bekkenbodemoefeningen
  • Blaastraining
  • Katheters
  • Urine-opvangsystemen
  • Veranderingen in levensstijl
  • Medicijnen
  • Chirurgie

Bekkenbodemoefeningen

Bekkenbodemoefeningen zijn ontworpen voor het versterken van de bekkenbodemspieren om urine-incontinentie te helpen verminderen.

  • Trek de bekkenbodemspieren langzaam samen, houd die positie vijf seconden vast, en laat vervolgens los
  • Trek de bekkenbodemspieren snel samen en laat ze weer los

U zult de oefeningen regelmatig moeten doen en het kan verscheidene maanden vergen alvorens u een aanzienlijke verbetering ziet.

Blaastraining

Het opnieuw trainen van de blaas om urine-incontinentie te helpen verminderen, is erop gericht om de blaas geleidelijk uit te rekken, zodat hij grotere volumes urine kan vasthouden.

Katheters

Intermitterende zelfkatheterisatie is een doeltreffende manier van blaasmanagement. Het houdt in dat de blaas regelmatig en volledig wordt geleegd via een katheter. Mensen die katheteriseren om hun blaas te legen, moeten dit meestal 4-6 keer per dag doen. Meer informatie over Coloplast katheters voor mannen en vrouwen.

Opvangsystemen (voor mannen)

Voor mannen die urine lekken (mannelijke incontinentie), zijn condoomkatheters een effectieve en comfortabele oplossing. De condoomcatheter wordt om de penis gedragen en is aangesloten op een urine-opvangzak die aan het been wordt bevestigd. Meer informatie over Coloplast producten voor mannelijke incontinentie.

Veranderingen in levensstijl

Voor sommige mensen kan het beheren van symptomen veranderingen in levensstijl omvatten, zoals het aanpassen van het dieet om verstopping te verminderen en minderen in het gebruik van cafeïnehoudende dranken. Het kan ook handig zijn om de vochtinname te plannen voor bepaalde momenten, zodat de aandrang om te plassen beter uitkomt en niet samenvalt met bijvoorbeeld uitstapjes in het openbaar of met het slapen.

Medicijnen

Geneesmiddelen worden voorgeschreven voor alle soorten incontinentie, maar zijn over het algemeen het meest geschikt voor aandrangincontinentie, vooral wanneer dit wordt gecombineerd met bekkenbodemoefeningen en blaastraining. Stressincontinentie wordt meestal beheerd zonder medicatie.

Chirurgie

Er zijn verschillende chirurgische procedures beschikbaar voor de behandeling van blaasproblemen. De beslissing over welke procedure u eventueel kunt gebruiken hangt af van de soort incontinentie en de oorzaak hiervan.

Meer informatie

Er zijn verschillende Coloplast-producten beschikbaar om te helpen uw blaasproblemen te beheren: