Voor volwassenen met neurogene aandoeningen van de lagere urinewegen (neurogene blaas) is intermitterende zelfkatheterisatie (IC) de gouden standaard voor blaaslediging1. Zelfkatheterisatie is de beste oplossing omdat het de minste kans op complicaties geeft op de lange termijn in vergelijking met andere oplossingen voor blaaslediging, zoals een verblijfskatheter 1,2. Veel mensen die zelfkatheteriseren, hebben echter nog steeds last van urineweginfecties (UWI's) en dit probleem blijft hun leven een uitdaging:

Als zorgverleners is het belangrijk om het optreden van urineweginfecties in deze populatie te verminderen en te voorkomen. Helaas zijn katheter-geassocieerde urineweginfecties multifactorieel4 en moet er met veel factoren rekening worden gehouden, waardoor het potentieel moeilijk te voorkomen en op te lossen is.

 

Hoe kunnen we omgaan met de multifactoriële complexiteit van urineweginfecties?

Dit thema duikt in de multifactoriële aard van urineweginfecties door een digitale versie van het Risicofactoren model Urineweginfecties  te introduceren. Het model is gebaseerd op een peer-reviewed publicatie en biedt een overzicht van mogelijke risicofactoren met betrekking tot urineweginfecties, waarbij de nadruk ligt op factoren die in de dagelijkse praktijk kunnen worden beïnvloed door de zorgverlener en de gebruiker om zo een gunstig resultaat te krijgen voor de individuele kathetergebruiker. 

Hoe kunnen zorgverleners UTI's beoordelen samen met de individuele IC-gebruiker?

Maak kennis met de Gesprekstool Urineweginfecties bij zelfkatheterisatie. Dit is een hulpmiddel waarmee een gestructureerde dialoog gevoerd kan worden over de risicofactoren van urineweginfecties bij zelfkatheterisatie tijdens consulten. Leer meer over de ontwikkeling van de tool, begrijp de verschillende onderdelen en hoe u de tool in de praktijk samen met uw patiënt kunt gebruiken.