Welkom bij defecatiemanagement

Ontwikkel uw vaardigheden en verdiep uw kennis met de nieuwste klinische inzichten, on-demand leren en effectieve hulpmiddelen uit het veld van darmzorg.

Hoe de darm werkt

De darm is onderverdeeld in de dunne darm en de dikke darm (colon, rectum en de anus). De belangrijkste functie van de dunne darm is voedingsstoffen absorberen die vrijkomen uit het voedsel dat is verteerd in de maag. De dikke darm absorbeert water uit voedsel en vormt uit semi-vast en vast voedselafval de ontlasting, die via de anus uit het lichaam wordt verwijderd. Het afvalproduct wordt via een golf van onvrijwillige samentrekkingen (peristaltiek) door het spijsverteringsstelsel verplaatst.

Wat is een neurogene darm?

Neurogene darmstoornis kan worden omschreven als langzame beweging van ontlasting, chronische verstopping, ongewild verlies van ontlasting en moeite met het leegmaken van de darmen. De controle over de externe anale sluitspier kan ook worden verstoord, waardoor het risico op ongelukjes stijgt.

Er zijn twee belangrijke types neurogene darmdisfuncties:

  • Reflexdarm
  • Luie darm

Reflexdarm

Reflexdarm veroorzaakt verlies van het vermogen om te voelen wanneer de darmen vol zijn. Hoewel de anale sluitspier (de spier die de anus gesloten houdt) strak blijft, opent hij zich uit reflex wanneer het rectum vol raakt; de darmen kunnen dus op elk moment geleegd worden, tenzij dit op de juiste manier wordt beheerd. Een reflexdarm kan voorkomen wanneer het ruggenmerg wordt beschadigd boven het T12-niveau.

Luie darm

Van een luie darm is sprake wanneer de anale sluitspier, de spier die normaal gesproken de anus gesloten houdt, de spierspanning verliest en open blijft, hetgeen vaak leidt tot een ongecontroleerde stoelgang. Een luie darm wordt over het algemeen veroorzaakt door schade onder het T12-niveau.

Eén oorzaak van een neurogene darm is ruggenmergletsel/dwarslaesie. De gevolgen voor de darmfunctie zijn afhankelijk van het niveau van de dwarslaesie en waar de schade zich voordoet (zoals hierboven vermeld).

Andere mogelijke oorzaken van een neurogene darm zijn multiple sclerose, spina bifida en de ziekte van Parkinson.

Neurogene darmstoornis

U leest hier meer over neurogene darmstoornis, ookwel neurogenic bowel disorder (NBD) genoemd.

Transanale darmspoeling als behandelingsoptie

Bij patiënten met ontlastingsincontinentie worden de linker dikke darm en het rectum geleegd, waardoor de patiënt tot twee dagen continent kan blijven.1,2 Bij patiënten met chronische verstopping bevordert transanale darmspoeling het legen van het rectum en het grootste deel van het colon descendens, waardoor verstoppingen worden voorkomen.

Lees hier de publicatie van het scintigrafisch onderzoek.

In 2013 heeft een internationaal consensusonderzoek, uitgevoerd door 12 medische specialisten uit verschillende disciplines met ervaring in het voorschrijven en monitoren van patiënten die transanale darmspoeling gebruiken, een behandelingspiramide samengesteld voor het behandelen van darmstoornissen bij volwassenen.2 Het onderzoek plaatst transanale darmspoeling als de volgende behandelingsoptie na eerstelijnsbehandeling, zoals dieet en laxeermiddelen.

Lees het hele onderzoeksartikel hier.

In 2017 verscheen een internationaal consensusoverzicht van medische deskundigen voor het gebruik van transanale darmspoeling bij kinderen. Lees het onderzoeksartikel hier.

Klik hier voor klinisch bewijs over darmspoelen met Peristeen Plus.
Referenties
  1. Christensen P, Olsen N, Krogh K, Bacher T, Laurberg S. Scintigraphic assessment of retrograde colonic washout in fecal incontinence and constipation. Dis Colon Rectum 2003;46:68–76.
  2. Emmanuel et al. Consensus review of best practice of transanal irrigation in adults. Spinal Cord. 2013; 51 (732-738).