Lichaamsprofielen met een bolling

Hoe vaak komen ze voor en wat zijn de uitdagingen voor deze groep patiënten?

Ongeveer een derde van de mensen met een stoma heeft een peristomaal lichaamsprofiel met een bolling als gevolg van rondingen en uitstulpingen

Ongeveer een derde van de mensen met een stoma heeft een peristomaal lichaamsprofiel met een bolling als gevolg van rondingen en uitstulpingen. Uit gegevens van onze Ostomy Life Study 2016/2017 blijkt dat deze patiënten zeer specifieke uitdagingen hebben in het omgaan met hun situatie. In deze rubriek delen we inzichten in wat deze uitdagingen zijn en hoe we deze groep patiënten het beste kunnen ondersteunen.

Wat de gegevens vertellen over mensen met een peristomaal lichaamsprofiel met een bolling

Veel omstandigheden maken het moeilijk voor personen met een peristomaal lichaamsprofiel met een bolling om een goede pasvorm voor het stomaproduct te verkrijgen. Ten eerste is het door de bolle vorm van het gebied moeilijk om een goede afdichting en een goede hechting van de huidplak te verkrijgen, zelfs wanneer de plek van de stoma perfect is. Bovendien zijn bollingen er in veel verschillende maten, waardoor het moeilijk is om één oplossing aan te wijzen die voor iedereen geschikt is.

Als we hieraan toevoegen dat mensen met een peristomaal lichaamsprofiel met een bolling een grote negatieve impact ervaren in hun kwaliteit van leven, is het duidelijk dat er goede redenen zijn om meer aandacht aan deze personen te besteden, zowel op het gebied van onderzoek als productinnovatie.

Peristomale gebieden kunnen zowel vroeg als laat na een stomaoperatie ontstaan

Meestal (50%) ontwikkelen gebieden met een bolling zich binnen de eerste 6 maanden na de operatie. Bij bijna een derde van de mensen (30%) met peristomale lichaamsprofielen met een bolling ontwikkelde het gebied zich echter pas meer dan een jaar na de operatie.

Mensen met peristomale lichaamsprofielen met een bolling gebruiken meer accessoires

Net als bij peristomale lichaamsprofielen met een kuil zijn er voor peristomale gebieden met een bolling meer accessoires nodig om een goede pasvorm en verzorging te bereiken.

Peristomale lichaamsprofielen worden op de proef gesteld door lichaamsbewegingen

Uit onze bevindingen blijkt dat mensen met peristomale lichaamsprofielen met een bolling merken dat zowel bewegingen van het lichaam als statische lichaamshoudingen invloed hebben op de huid rond de stoma.

Maak kennis met de experts

Coloplast Talks presenteert een volledige catalogus van korte video’s over belangrijke onderwerpen op het gebied van chronische zorg. Elke video is gebaseerd op belangrijke presentaties van vooraanstaande deskundigen op onze symposia, congressen en evenementen. In deze rubriek hebben wij toespraken verzameld over gecompliceerde stoma’s en peristomale profielen met een bolling.

Leven met een gecompliceerde stoma

Bekijk hoe Rachel het zakje van haar ileostoma verwisselt en hoor hoe het voor haar is om met een gecompliceerde stoma te leven.

Rachel Jury, (Blogger, Bournemouth, het VK) en Terri Porrett (Hoofd onderwijs, Stoma-afdeling, Coloplast UK).

Stomadagen 2018, Kopenhagen

Wat voor invloed heeft een parastomale uitstulping op het leven van een patiënt?

Marianne deelt met ons de hoogtepunten uit haar onderzoek naar de gevolgen van een parastomale uitstulping op de kwaliteit van leven van een patiënt.

Marianne Krogsgaard (promovenda, MHS, RN, Abdominaal Centrum, Rigshospitalet, Denemarken).

Stomadagen 2018, Kopenhagen

Chirurgische technieken voor parastomale hernia’s

Kijk en leer terwijl vooraanstaand chirurg dr. Peter-Martin Krarup de chirurgische technieken introduceert die worden gebruikt voor het behandelen en voorkomen van parastomale hernia’s.

Peter-Martin Krarup, MD, Colerectaal chirurg en consulent in het Academisch Ziekenhuis Zealand, Roskilde, Denemarken.

Stomadagen 2018, Kopenhagen

Download hulpmiddelen en richtlijnen

In dit gedeelte bieden we u de hulpmiddelen en richtlijnen die u en uw patiënten nodig hebben om hun lichaamsprofiel te begrijpen en het product te kiezen dat de juiste pasvorm creëert.

Download het instrument hier

Beoordelingsinstrument voor het peristomale lichaamsprofiel

Zorgprofessionals met ruime ervaring op het gebied van stomazorg zijn het er over eens dat een juiste beoordeling van het peristomale lichaamsprofiel essentieel is om de juiste productoplossing voor de patiënt te vinden. Met het peristomale lichaamsbeoordelingsinstrument kunt u het peristomale lichaamsprofiel van uw patiënt bepalen en de juiste stomaoplossing vinden.

Doe de BodyCheck

BodyCheck

De BodyCheck helpt mensen met een stoma hun individuele lichaamsprofiel te begrijpen en de productoplossing te vinden die hen de best mogelijke pasvorm biedt. 

Download het nummer hier

De Ostomy Life Study Review 2016/17

In deze Ostomy Life Study Review richten we ons op peristomale lichaamsprofielen. Dit nummer geeft inzicht in de uitdagingen die mensen met verschillende peristomale lichaamsprofielen ervaren en geeft aanbevelingen over hoe u patiënten kunt helpen hiermee om te gaan. Met de introductie van de terminologie voor lichaamsprofielen staat dit nummer ook stil bij het belang van een standaardterminologie om het peristomale gebied te beschrijven, zodat we de kennisdeling over behandelingen en lekkagepreventie kunnen verbeteren.