Een onbekend lichaam in een onbekend land

Wat u kunt doen om uw patiënten te helpen overstappen van ‘stomaland’ naar hun nieuwe ‘thuisland’

Ingrijpende lichamelijke veranderingen, zoals een stomaoperatie, kunnen patiënten het gevoel geven dat ze vervreemd zijn van hun lichaam en hun gevoel van zichzelf. In dit thema onderzoeken we hoe een stomaoperatie het zelfbeeld van een patiënt beïnvloedt en wat u kunt doen om uw patiënten te helpen de stap te zetten van ‘stomaland’ naar hun nieuwe ‘thuisland’.

Coloplast Professional ShortReads

In deze rubriek vindt u korte, inspirerende artikelen over de impact van een stomaoperatie op het zelfbeeld en het gedrag van een patiënt. Deze nieuwsbrieven zijn gebaseerd op of geïnspireerd door presentaties gegeven op wetenschappelijke congressen en Coloplast-evenementen, of op artikelen gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften of in de Coloplast Ostomy Life Study.

Meer informatie

Een onbekend lichaam in een onbekend land: van ‘stomaland’ naar een nieuw thuisland

Stomavorming is een lichaamsveranderende ingreep die ertoe kan leiden dat mensen zich vervreemd voelen van hun eigen lichaam. In plaats van in hun ‘thuisland’ te zijn, de plek waar alles veilig en vertrouwd aanvoelde, bevinden ze zich op een nieuwe, vreemde plek: ‘stomaland’. Hoe kunt u hen helpen hun nieuwe situatie te accepteren, zodat ze veilig en vol vertrouwen kunnen overstappen naar een nieuw ‘thuisland’?

Meer informatie

Hoe we het gedrag van patiënten kunnen begrijpen – en hoe we gedragsveranderingen kunnen stimuleren

Na een operatie is gedragsverandering om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden van cruciaal belang. Waarom ervaren sommige patiënten succes, terwijl anderen moeite hebben? Wat kunt u als zorgprofessionals doen om uw patiënten goed te begrijpen en hen te helpen bij het omgaan met hun nieuwe situatie? Doe inspiratie op in dit artikel.

Meer informatie

Een chronische aandoening betekent chronisch huiswerk

Er komt meer kijken bij een chronische aandoening dan alleen maar zich aan de behandeling houden. Leren hoe u elke dag met uw aandoening moet leven is net zo belangrijk. Uiteraard spelen artsen en verpleegkundigen een cruciale rol om patiënten aan te leren hoe ze moeten omgaan met hun ‘chronisch huiswerk.’ Dit artikel geeft tips over hoe u een goede docent kunt worden.

Meer informatie

Seksualiteit bespreken met patiënten

Aandacht voor de seksualiteit van de patiënt is een cruciaal onderdeel van de holistische benadering van de zorg, met name wanneer u werkt met patiënten met chronische aandoeningen. Dit artikel bespreekt hoe het leven met een stoma invloed kan hebben op de seksualiteit van patiënten en hoe u kunt helpen dit belangrijke gebied aan te kaarten tijdens de zorg voor uw patiënten.