Wanneer moet ik een schuimverband gebruiken?

Schuimverbanden behoren tot de meest gebruikte verbanden in de gezondheidszorg.1 Ze zorgen voor een vochtig milieu en helpen u bij het beheersen van het exsudaat. U kunt schuimverbanden gebruiken op:

Schuimverbanden zijn er in verschillende maten, vormen en types.1 Dit betekent dat u ze kunt gebruiken:

  • als primair en secundair verband;
  • op wonden van verschillende groottes;
  • onder hulpmiddelen zoals drukverbanden; en
  • op verschillende anatomische plaatsen en moeilijk te verbinden plekken, zoals gewrichten.1

De meerlaagse structuur van veel siliconen schuimverbanden maakt ze nuttig als onderdeel van een protocol voor de preventie van drukulcera, aangezien het aanbrengen van deze verbanden de druk en wrijvingskrachten op kwetsbare plaatsen kan verminderen. Hier vindt u meer informatie over het gebruik van wondverbanden bij doorligwonden.

Wat zijn de voordelen van schuimverband?

Een schuimverband biedt verschillende voordelen in de wondverzorging. Het:

 

Schuimverbanden hebben ook andere voordelen. Ze kunnen enige drukverlaging bieden, zowel als primair en secundair verband.2 Hierdoor kan het voor uw patiënt comfortabeler om te dragen zijn. Ze zijn ook gemakkelijk te verwijderen, wat het risico op huidtrauma vermindert. Bovendien kunnen ze thermische isolatie aan de wond bieden.

Referenties
  1. NHS Clinical Review: Foam Dressings October 2018
  2. World Union of Wound Healing Societies (WUWHS), consensusdocument. Exsudaat: effectieve beoordeling en behandeling. Wounds International, 2019