Blijf op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke inzichten

Zoek, lees en download wetenschappelijke artikelen en samenvattingen over defecatiemanagement en krijg klinische inzichten die u nodig hebt om de juiste oplossing voor uw patiënten te kiezen.

Lees over de MENTOR Tool

Beoordeel de behandeling bij een neurogene darmstoornis

80% van de mensen met een ruggenmergletsel/dwarslaesie krijgt te maken met een darmstoornis. De gevalideerde NBD-score maakt het mogelijk de ernst van de darmsymptomen te beoordelen en correleert met verminderde kwaliteit van leven. Echter, het is niet gericht op klinische besluitvorming bij individuele patiënten die een ineffectieve darmroutine hebben. Hierom ontwikkelde een groep internationale deskundigen op het gebied van darmstoornissen de  MENTOR Tool (Monitoring Efficacy of NBD Treatment On Response);  een gestandaardiseerde manier om snel en nauwkeurig de doeltreffendheid van een behandregime voor darmstoornis bij patiënten met ruggenmergletsel/dwarslaesie te beoordelen.

Download de samenvatting

Klinische onderbouwing darmspoelen bij Low Anterior Resection Syndroom (LARS)

Colorectale kanker is de op één en twee na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en mannen. Chirurgische resectie is vaak geïndiceerd, en met anterieure resectie-technieken kunnen patiënten hun anale sluitspier mogelijk behouden. Functionele problemen na de operatie leiden echter bij tot 80% van de patiënten tot een constellatie van symptomen die als Low Anterior Resection Syndroom (LARS) wordt omschreven. Symptomen van LARS zijn onder meer ontlastingsincontinentie of -aandrang, frequente of gefragmenteerde stoelgang, ledigingsmoeilijkheden en toegenomen winderigheid.

Behandelpiramide voor volwassenen

Defecatiezorg is een complex geheel. Om het behandelproces rondom deze problematiek te stroomlijnen, is er in 2013 een consensus review geschreven door een internationale groep zorgprofessionals die ervaring heeft binnen dit vakgebied. Er wordt onder andere aandacht besteed aan mogelijke behandelstappen, (contra-)indicaties en wat te doen bij complicaties.  Lees verder om meer informatie te krijgen over de aangeraden stappen binnen de behandelpiramide voor darmmanagement.

 

Ga naar de publicatie

Behandelpiramide voor kinderen

Net als volwassenen, kunnen kinderen te maken krijgen met darmproblematiek. Soms al op zeer jonge leeftijd. Het traject naar een passende oplossing is vaak lang en ingewikkeld, omdat er veel verschillende afdelingen en professionals bij betrokken zijn. In dit artikel is een voorbeeld gegeven van een behandelpiramide voor de stroomlijning van defecatiemanagement bij kinderen, en worden er verschillende adviezen gedeeld voor deze doelgroep. Deze consensus is opgesteld door een internationale groep professionals die ervaring hebben met defecatiemanagement in de pediatrische populatie.

Ga naar de publicatie

Download de samenvatting

Een gerandomiseerde, gecontroleerde studie van transanale irrigatie versus conservatief darm management bij patiënten met ruggenmergletsel

Darmstoornissen bij patiënten met ruggenmergletsel/dwarslaesie veroorzaken vaak chronische verstopping, ontlastingsincontinentie, of een combinatie van beide met gedocumenteerde gevolgen voor de kwaliteit van leven. Het doel van de studie was transanale darmspoeling (Peristeen®, Coloplast) te vergelijken met conservatief darm-management (beste ondersteunende darmverzorging zonder darmspoeling).

Download de samenvatting

Klinische onderbouwing darmspoelen als behandeling van neurogene darmstoornis bij multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is een immuungemedieerde inflammatoire en progressieve centrale neurologische ziekte, die zowel de hersenen als het ruggenmerg aantast, maar ook bij meer dan tweederde van de patiënten darmstoornissen veroorzaakt (meestal chronische verstopping en ontlastingsincontinentie), bekend als neurogene darmstoornissen.

Download de samenvatting

Klinische onderbouwing darmspoelen voor het verminderen van urineweginfecties bij neurogene darmstoornissen

Chronische verstopping draagt bij sommige patiënten waarschijnlijk bij tot het ontstaan van urineweginfecties, doordat de uitzettende druk van het rectum (vaak in geval van fecale impactie) op de blaaswand de urinestroom belemmert en de detrusorfunctie van de blaas belemmert.

Voorspellende factoren voor therapietrouw bij transanale irrigatie

Deze retrospectieve analyse evalueerde 108 patiënten die gedurende een periode van 4 jaar transanale irrigatie gebruikten. Zowel therapietrouw van de Peristeen darmspoeling als voorspellende factoren voor de therapietrouw werden geëvalueerd.

 

Download de samenvatting

 

Download publicatie