Multiple Sclerose

Wat is Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose (MS) veroorzaakt schade aan het zenuwstelsel, verstoort berichten uit de hersenen en kan daarom effect hebben op een breed scala aan lichaamsfuncties. De werking van de blaas en darmen is bijzonder gevoelig voor verstoring. 

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit vele zenuwvezels en transporteert informatie van de hersenen en het ruggenmerg naar verschillende delen van het lichaam en informatie van verschillende delen van het lichaam naar de hersenen en het ruggenmerg. Zenuwvezels zijn omgeven door een isolerend beschermend omhulsel van myeline, dat ervoor zorgt dat de informatie - de zogenaamde zenuwimpulsen - snel en correct wordt overgedragen. Bij mensen met multiple sclerose is deze myeline-omhulling rond zenuwvezels, ook wel de gemyeliniseerde omhulling genoemd, beschadigd of met littekens bedekt. Dit verstoort de overdracht van informatie via de zenuwen, wat een aantal lichaamsfuncties kan beïnvloeden.

Meer informatie

Wat is de invloed van MS op de blaas?

Meer informatie

Wat is de invloed van MS op de darmen?

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u voortaan een keer per kwartaal het darM & blaaS nieuws per mail ontvangen? Schrijf u in en stuur een mail naar darmenblaasnieuws@coloplast.com. Vergeet hierbij niet aan te geven dat u graag de DarM & blaaS nieuws ontvangt en op welk gewenst emailadres.

Meer informatie

Nationaal MS onderzoek

Blaas- en darmproblemen

Meer informatie

Ondersteunende materialen

Meer informatie

Coloplast Academy

Meer informatie

Klinische studies

MS adviesraad

Sinds augustus 2022 is er een MS adviesraad actief. Deze adviesraad bestaat uit zorgprofessionals vanuit diverse expertises zoals Urologie, Neurologie, Revalidatie, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die te maken hebben met de zorg rondom mensen met MS.

Deze adviesraad heeft als doel om bij te dragen aan een betere en efficiëntere zorgverlening voor mensen met MS en darm- en blaasproblemen. 

Graag zouden wij  de MS adviesraad uitbreiden met een MDL arts en een Neuroloog met interesse voor neurogene darm- en blaasproblematiek.
Heeft u interesse om deel te nemen? Neem dan contact op met Arianne Oberendorf via nlao@coloplast.com

Richtlijnen

Op de Richtlijnendatabase vindt u medische richtlijnen voor de tweede lijn. Richtlijnen beschrijven evidence-based aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk.

De richtlijnen zijn modulair opgebouwd zodat de voor u relevante antwoorden in een paar klikken gevonden kunnen worden.

Onderstaande richtlijnen zijn geschreven voor mensen met neurogene blaas- en darmproblemen, waar Multiple sclerose onder valt. 

Richtlijnen neurogene blaas

Richtlijnen neurogene darm

Referenties
  1. Christensen P, Olsen N, Krogh K, Bacher T, Laurberg S. Scintigraphic assessment of retrograde colonic washout in fecal incontinence and constipation. Dis Colon Rectum 2003;46:68–76.
  2. Emmanuel et al. Consensus review of best practice of transanal irrigation in adults. Spinal Cord. 2013; 51 (732-738).